Správné finanční rozhodnutí.

Porovnejte si a vyberte ten nejvýhodnější úvěr.

Vybrat správný úvěr

Navigátor úvěrů popisuje všechny druhy půjček a srovnává jejich nabídky. Ať už se jedná o bankovní úvěry, nebankovní půjčky, hypotéky nebo bankovní účty, vše lze najít na Navigátoru.

Vše ze světa financí zdarma a na jednom místě

Vše srozumitelně

Veškeré informace ve srozumitelné a jednoduché formě. Díky tomu není třeba vyhledávat finančního poradce a vytvářet výdaje navíc.

Užitečná srovnání

Díky srovnávači úvěrů je možné porovnat a vybrat nejvýhodnější úvěr. Správná volba šetří čas a peníze.

Aktuální informace

Údaje o úvěrech jsou pravidelně aktualizovány, aby informace byly skutečně aktuální.

Proč Navigátor úvěrů?

Zcela zdarma

Srovnávat půjčky lze zdarma. Výběr toho nejvhodnějšího úvěru ušetří spoustu peněz.

Je přehledný

Díky přehledným srovnáním nejlepší nabídka už neunikne. Srovnávač šetří čas.

Velká nabídka

V nabídce je vedeno více než 50 bank a nebankovních společností nabízející přes 200 produktů.

Je bezpečný

Články jsou nezaujaté a nabízí užitečné informace. Cílem Navigátoru je ušetřit lidem peníze volbou nejlepšího úvěru.

Více než 75 % lidí hledá půjčku pro následující věci:

Co udělat před sjednáním úvěru?

Úvěr je závazek a měl by být brán vážně. Na co se zaměřit před samotným sjednáním půjčky a čemu se vyvarovat?

Bankovní půjčka

Bankovní půjčka by měla vždy být první volbou. Bankovní půjčky jsou bezpečné a jejich poskytovatelé jsou vždy seriózní. Každý dluh však musí být včas a řádně splácen. Bankovní půjčky nabízí nejnižší úrokové sazby a nejvýhodnější podmínky.

Získání půjčky od banky vyžaduje kontrolu bonity – kontroluje se výše příjmů, platební historie, současné a minulé dluhy. Odmítnutí z důvodu nízké bonity není neobvyklé. Nejčastější důvod pro zamítnutí je nedostatečný příjem.

Banky nabízí mnohem vyšší částky úvěrů, lepší podmínky a ceny než nebankovní společnosti. Vyplacení bankovních úvěrů trvá však déle a část zájemců banka zamítne.

Nebankovní půjčka

Nebankovní půjčky jsou vyhledávány po odmítnutí bankovní institucí. Od toho se odvíjí jejich vlastnosti – rychlost, dostupnost, snadnost.

Charakterizují se vyšší úrokovou mírou. Časté mají vysoké poplatky a méně výhodné podmínky. Mezi nebankovními společnostmi se nachází i neseriózní společnosti, které nabízejí například nebezpečné půjčky v insovenci. Pro jejich ověření mohou posloužit recenze a články.

Společnosti poskytující úvěry

Co je potřeba ke sjednání půjčky?

Bankovní společnosti vyžadují dva doklady totožnosti (např. občanský průkaz a řidičský průkaz), potvrzení výše příjmů, trvalé bydliště, popřípadě další dokumenty, které daná banka požaduje.

Nebankovní organizace mívají mnohem dostupnější půjčky, často stačí doklad totožnosti a vyplnění formuláře bez nutnosti údaje ověřit. Možnost sjednat půjčku online z domova je standardem.

Co se kontroluje u žádosti o půjčku?

U vyhodnocení žádosti o půjčku se hodnotí bonita zájemce – jeho schopnost úvěr splatit. Bonita se skládá z příjmu, současných dluhů a platební historie. Do registru dlužníků, který se běžně kontroluje, se zapisují všechny žádosti o úvěr, opožděné nebo neúplné splátky a současné závazky.

Podle zákona je povinen každý poskytovatel prověřit, zda bude žadatel o půjčku schopen ji splatit. I tak se však najdou nebankovní společnosti (v drtivé většině případů), které se kontrolou nezabývají.

Jaké údaje u půjček sledovat?

Běžné lidé sledují úrokovou sazbu, mnohem větší vypovídající hodnotu však má hodnota RPSN (roční procentuální sazba nákladů). Ta zahrnuje i náklady spojené s poplatky u dané půjčky – např. poplatek za sjednání nebo poplatek za vedení. Jelikož tyto poplatky mohou půjčku výrazně prodražit, vyplatí se sledovat RPSN více než úrok.

Je možné získat půjčku bez úroků a poplatků?

Ano, na trhu je hned několik nebankovních subjektů, které nabízí drobnější půjčky zcela bez úroků. Jedná se o tzv. první půjčky zdarma. Tyto úvěry jsou poskytovány na zkoušku pro získání loajálních a spokojených zákazníků. Bývají v rozsahu několika tisíc korun.

Pozor, ani půjčku bez úroků se nevyplácí nesplácet – všechny poplatky spojené s opožděnou splátkou stále platí i pro půjčky s úrokem 0 %.

Žádná půjčka není nabízena bez poplatků spojených s nesplácením pravidelných měsíčních splátek. V případě rizika nedostatků peněz na splátku je potřeba okamžitě kontaktovat poskytovatele půjčky. Banky nikdy nezapomínají a nesplácení je vždy spojeno s poplatky a výrazným prodražením úvěru. S tímto rizikem však banky počítají a většinou se snaží situaci s klientem řešit na míru, za předpokladu proaktivního přístupu klienta.

Co je to RPSN?

RPSN je roční procentní sazba nákladů a používá se k popisu celkových nákladů na vypůjčené peníze. Zohledňuje úrokovou sazbu a dobu jejího účtování (tedy např. denně, týdně, měsíčně nebo ročně), případné poplatky účtované při zřízení úvěru a další náklady vztahující se k úvěru.

Lze požádat o půjčku online?

Ano, zřízení půjčky online nabízí primárně nebankovní společnosti. Nebankovní společnosti disponují mnohem pestřejší nabídkou různých forem úvěrů a většina nebankovních půjček je nabízena i online formou. Také bankovní instituce za určitých okolností nabízí možnost sjednat půjčku online či přes jejich mobilní bankovní aplikaci.

Kdo si může zažádat o půjčku?

O půjčku si může zažádat občan České republiky, který dosáhl minimálního věku 18 let (výjimku může schválit zákonný zástupce ve spolupráci se soudem). Nicméně některé instituce mají stanovenou také maximální věkovou hranici, která se může lišit. Obecně je tato hranice kolem 70 let.

Důležité také je, aby žadatel měl platnou pracovní smlouvu a pravidelný příjem z ní plynoucí.

Jaký je limit pro počet úvěrů?

Limit pro počet úvěrů, hypoték apod., které si může jedna osoba vzít, formálně není. Jedná se o něco, co byl měl každý žadatel zodpovědně určit v kontextu své situace. Nicméně je limit, který se týká splátek. Ten se řídí podle tzv. DSTI (tedy procentní podíl všech splátek, které jsou spláceny za jeden kalendářní měsíc, na čistém měsíčním příjmu).

Ten je od roku 2022 stanoven maximálně na 45 procent čistého měsíčního příjmu. Výjimku tvoří lidé mladší 36 let, zde je limit 50 procent, nicméně pouze pro případy, že se jedná o úvěr určený na své vlastní bydlení.

Existuje možnost odstoupení od úvěru?

Ano, je však potřeba dodržet lhůtu dvou týdnů. Žádost o vrácení běžného spotřebitelského úvěru je potřeba podat písemně.

Poskytovateli půjčky se tak vrací pouze jistina (zapůjčená částka) a úrok za dobu, kdy měl peníze klient u sebe. Peníze je pak potřeba vrátit do 30 dnů od odstoupení do smlouvy.

V případě úvěru pro účely nákupu na splátky záleží, jestli si dotyčný produkt ponechá, nebo ne. Pokud se jedná pouze o odstoupení od úvěru (tedy klient získal potřebné finanční prostředky), avšak věc si ponechá, podmínky jsou stejné jako u běžného úvěru.

Pokud se odstupuje od celého nákupu a zboží se tak vrací, lhůta na vrácení zboží, které bylo zakoupené například v internetovém e-shopu, je čtrnáct dnů. Tím rovněž zaniká žádost o úvěr.

Může být žádost o půjčku zamítnuta?

Existuje velké množství důvodů, které vedou banky či nebankovní instituce k zamítnutí klientovi žádosti. Primárně se točí kolem úvěrové historie, současné finanční situace a domnělé stability klientovi schopnosti úvěr splatit.

Důvody pro zamítnutí úvěru mohou být např. nedostatečný věk, nízká bonita, pracovní smlouva s výpovědní lhůtou, trvalý pobyt mimo Českou republiku, zahájená exekuce, úvěrová historie nesplácení včas nebo v plné výši či další úvěrové závazky (např. kreditní karta).

Navigátor Úvěrů – nezávislý srovnávač bankovních i nebankovních úvěrů a institucí

Proč Navigátor Úvěrů? Zásadní chybou většiny zájemců o půjčku je nedostatečný průzkum úvěrového trhu. Navigátor Úvěrů tuto práci odvádí za ně. Rychle a jednoduše srovná půjčky všeho druhu, ať už se jedná o půjčku na občanský průkaz, půjčku na splátky nebo půjčku bez doložení příjmu, a nabídne užitečné informace a recenze bankovních i nebankovních úvěrů a jejich poskytovatelů.

Pro nejobjektivnější informace v této oblasti je na místě se informovat o daných společnostech a jejich nabídkách na nestranných a nezávislých webech. Zde se také vyplatí rovnou zjistit co nejvíce informací o daném typu půjčky. Nejlepší půjčku poté opět pomohou vybrat přehledné a nezávislé srovnávače, mezi které se Navigátor řadí. Pomoci mohou také diskuze o nejlepších nebankovních půjčkách, které jsou k dispozici na různých diskuzních portálech.

Populární jsou krátkodobé úvěry, které se vyznačují nízkými částkami a krátkou dobou splatnosti. Komu by suma těchto tzv. mikropůjček nestačila, musí se poohlédnout po dlouhodobých úvěrech. Výhodné jsou také půjčky zdarma, které se pojí s nulovým úrokem a žádnými poplatky. Příkladem půjček, které lze zařadit mezi nadstandardní služby, jsou půjčky v noci, půjčky na ruku nebo půjčky o víkendu.

Vedle půjček se velké oblibě těší také další finanční produkty, například předplacené platební karty bez účtu. Mezi ty nejvyhledávanější se řadí FreePay karta od Mastercard, kterou lze využívat jako plnohodnotnou kartu, aniž by bylo nutné zakládat bankovní účet.

Jak se vyhnout problémům s půjčkou?

Vždy platí, že půjčovat by se mělo pouze od prověřených institucí se solidní historií. Zpravidla se nevyplácí půjčovat si od soukromých osob bez licence ČNB, které nabízejí půjčky na směnku a další pochybné produkty. Klient by si měl také u dané společnosti přečíst všechny podmínky i smlouvu tak, aby mu bylo vše 100% jasné. Nikdy by neměl podepisovat smlouvu, která je nepřehledná a nejasná. Je třeba si dát pozor i na extrémně vysoké úroky a RPSN u nebankovních půjček a další často skryté poplatky.

Zároveň platí, že půjčovat by si měl pouze ten, kdo je úvěruschopný. Pokud tedy člověk nemá dostatečné příjmy, má již záznam v registru nebo se nachází v insolvenčním rejstříku, sám by se měl půjčky vyvarovat. Existují sice jisté půjčky v insolvenci, půjčky pro zadlužené, půjčky bez registru, půjčky v exekuci nebo půjčky po insolvenci, jedná se však o snadnou cestu do dluhové pasti.

Klient by se měl také vyvarovat půjček na věci, bez kterých se dokáže obejít. Úvěr by měl být sjednán pouze na nezbytně nutné záležitosti, které zároveň budou sloužit jako investice do budoucna. To znamená, že půjčky na dárky či půjčky na dovolenou jsou zbytečné, ovšem hypotéka nebo úvěr na auto se většinou vyplatí.

Novinky

Jak napsat životopis a co zkontrolovat před nástupem do nové práce

Hledání nového zaměstnání může být plné nervozity a vzrušení, ovšem je důležité, aby zájemce o práci před podáním žádosti zkontroloval, zda je životopis...Číst dále >>

Co je to plná moc a kdy je potřeba?

Plná moc je právní dokument, v němž jedna strana uděluje druhé straně oprávnění jednat jejím jménem. Jedná se o písemné zmocnění k zastupování nebo jednání...Číst dále >>

Jak dát výpověď z práce – vzor, dohoda

Bez ohledu na to, jak moc je své práci zaměstnanec oddaný, přijde chvíle, kdy je odchod z určitého místa pro budoucí kariéru tím správným krokem. Vědět, jak...Číst dále >>

Jak pozastavit živnost? Co s sebou na úřad?

Pokud chce podnikatel přestat na určitou dobu vykonávat samostatnou výdělečnou činnost a nemá v plánu živnostenský list zrušit úplně, může podnikání pouze...Číst dále >>

Základní pojmy u živnosti – co je dobré vědět

Zakládání živnosti je pro mnoho lidí velkým krokem, který přináší řadu nových zodpovědností. Úspěšné zahájení podnikání závisí na různých faktorech,...Číst dále >>

Výpověď, životopis, pohovor – co mají společného?

Změna práce je pro mnoho lidí velmi důležitým krokem v jejich profesionálním životě. Může být motivována různými důvody, jako je touha po lepších pracovních...Číst dále >>
Zobrazit všechny